website design software
Broholmeren

 

 

 

 

Broholmerens aner går helt tilbage til slutningen af 1500-tallet.

 
Frederik den II 's datter, giftede sig med Jacob, den skotske konge, i 1589.
Jacob forærede nogle engelske hunde til det danske hof. Disse blev krydset med lokale hunde og derved opstod Den gamle danske hund (oprindelsen til Broholmerracen). I ca. 1850, hvor Den gamle danske hund, er i forfald, tager Hofjægermester N.F.B Sehested fra det fynske gods Broholm, affære. Heraf navnet Broholmeren. For at fremme avlen af hunden, forærede han hvalpe til folk inden for landets grænser. Det var dog på den betingelse, at man skulle love at følge avlen op. På den måde fik Broholmeren stor udbredelse især i København. Feks brugte Københavns Zoologiske Have, i årene 1859-1929, hundene som amme-hunde for havens store kattedyr. Omkring år 1900 brugte Tivoli de sorte Broholmere som vagthunde. Broholmerne blev også en udbredt hund hos kulsvierne i Nordsjælland, på det tidspunkt.


Kong Frederik VII og Grevinde Danner havde også Broholmere.
I begyndelsen af 1900-tallet, går det ned af bakke for Broholmeren. Hundesyge, epidemier og problemer med indavl førte til, at mange hunde blev aflivet.

Herefter er sporene af hunden næsten forsvundet og først i 1974 bliver der slået alarm. Dansk Kennel Klub startede en landsomfattende eftersøgning af Broholmere, og man fandt nogle få Broholmer-lignende hunde. Det lykkedes at få et avlsarbejde i gang, med de få hunde. Resultatet af det arbejde, er de hunde der findes i dag.

Temperament: Rolig, godmodig, omgængelig og dog vagtsom. Skal optræde med stor selvsikkerhed

Proportioner: En stor, rektangulær og kraftigt bygget hund af Mastiff-type, med rolige, kraftfulde bevægelser. Indtrykket domineres af den kraftige forpart: Stort og bredt hoved, svær hals med løst halsskind og et bredt, dybt bryst. Når hunden er i ro, bæres hovedet ludende og halen føres sabelformet hængende. Under bevægelse bæres halen i højde med ryglinien. Når hunden er opmærksom eller opildnet, bæres hovedet højere, og halen løftes til over vandret.

Skalle og næseparti har samme længde.

Anvendelse: Selskabshund, vagthund

Farver: Gul med sort maske,  rødgylden, sort. Gerne med hvid brystplet, hvidt på poterne og med hvid halespids.

Størrelse: Skulderhøjder: Hannen ca 75 cm, vægt mellem 50-70 kg
Tæven ca 70 cm, vægt mellem 40-60 kg

Alle Broholmere skal mentalbeskrives, eksteriørbedømmes og HD/AD undersøges. Dette for at sikre racens fortsatte sundhed.

 

 

 

[Startside] [Broholmeren] [Humle] [Petit Basset Griffon] [Luffe og Buddy] [Udstillinger] [Humles mor fortæller] [Links] [Fotoalbum] [Gæstebog]